Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yüzüncü Yıl Logosu Atatürk
    İzmir 1 No.lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlandı.
    28.03.2023

                     İzmir 1 No.lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 8 Mart Dünya Emekçi  

                          Kadınlar Günü Kutlandı.

     

              8 Mart tarihinde Kurum Müdürü, Kurum 2. Müdürleri, İdare Memurları ve Öğretmenlerin katılımıyla kurumda çalışan kadın personellerin Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı.

               Kurum toplantı salonunda yapılan programda kadın çalışanlara çiçek takdim eden Kurum Müdürü, “tüm çalışan kadınların Dünya emekçi kadınlar günü kutlu olsun” diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:

                “Dünya Emekçi Kadınlar Günü, geçmişi çok öncelere dayanan bir anma günüdür aslında. 1857 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nde tekstil atölyesinde çalışan kadınlar, uzun ve kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve daha insancıl bir çalışma ortamı oluşturulması için grev başlatırlar. Kadınların atölyede bulundukları sırada atölyede yangın çıkar ve 129 kadın işçi yanarak ölür.

               Bu olaydan 53 yıl sonra 1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag kentinde düzenlenen bir uluslararası toplantıda yapılan öneri üzerine 8 Martın  “Kadın Günü” olarak kutlanması kararlaştırılır.1977 Yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 8 Mart “Kadın Hakları, Uluslararası Barış Günü” olarak kabul edildi.8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1911 tarihinde Almanya ve İsviçre’de kutlanmaya başlandı.

    Konuşmasında kadın haklarıyla ilgili Türkiye’deki gelişmelere de değinen kurum müdürü konuşmasını şöyle sürdürdü:

                Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlandı. Ancak 1975 yılından itibaren sistemli olarak kutlanmaya başlandı.”

                Genel tarihçe böyle iken aslında bizim kaçırmamamız gereken önemli bir nokta var. Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden birisinin, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasıdır. 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Türkiye, Fransa'dan Fransa ve İtalya'dan 11, Romanya'dan 12, Bulgaristan'dan 13, Belçika'dan 14, İsviçre'den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı.

                Ülkemizde bu gün kadın sorunlarıyla ilgili birçok olumsuzluk giderilmiş ve giderilmeye çalışılmaktadır. Kadınlarımız, gerek sosyal yaşamın ve gerekse çalışma yaşamının temel taşıdır, mimarı konumundadır. Kadınlar kendilerine daha çok değer verdikçe erkeklerin de desteğini yanlarında hissedeceklerdir.

    Kurum Müdürü, sizlerin de çalışma yaşamınızda başarılı olmanızı ve gelecek nesillere örnek olmanızı temenni ederim. Hepinizin Dünya Emekçi Kadınlar Gününü tekrar tebrik ederim diyerek konuşmasını sonlandırdı.

    Programda kurum müdürünün söz vermesi üzerine kurum öğretmeni M. Doğan Yılmaz, kendi yazmış olduğu “Kadınlarımız” adlı şiirini okudu.

    Devam eden programda, kurumda çalışan kadınlarla birlikte pasta kesildi ve kurum müdürü kadın çalışanlara çiçek takdim etti. Sohbet havasında geçen toplantı sonunda kadın çalışanlar, kendileri için yapılan böyle bir etkinlik ve kutlamadan dolayı mutlu olduklarını belirterek başta kurum müdürü olmak üzere kurum idaresine teşekkür etti.

    Kurum müdürü ve yöneticiler, kurumda çalışan tüm kadınların “Dünya Emekçi Kadınlar Gününü” kutlayarak programı sonlandırdılar.

    Formun Üstü

    Adres

    İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü Bahçedere Mah. No:63/27 Aliağa/İZMİR

    Telefon

    TELEFON:0232 618 15 80-- 618 15 81-618 10 12 - 618 10 13

    FAKS:0232 618 10 11

    E-Posta

    izmir.1nttcikisaretadalet.gov.tr