Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yüzüncü Yıl Logosu Atatürk
    İzmir 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 12 Mart İstiklal Marşının Kabulünün 103. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı Yapıldı.
    22.03.2024

    İzmir 1 No.lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 12 Mart İstiklal Marşının

    Kabulünün 103. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı Yapıldı.

     

              İzmir 1 No.lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda cezasını infaz etmekte olan hükümlü ve tutukluların moral motivasyonlarını artırmaya yönelik olarak onların vatan ve millet sevgisini artırmak, milli birlik ve beraberliği sağlamak, milli ve manevi değerlerimizi yükselterek tarihsel ve kültürel geçmişimizi bu günlere taşıyıp manevi ve milli değerlerimizin özümsenmesini sağlamak amacıyla önemli gün ve haftalarda günün anlam ve önemine yakışacak şekilde programlarlar düzenlenmektedir.

              Bu düşünce ve amaçla hükümlü ve tutukluların aktif görev aldığı ve birçok hükümlü/tutuklunun izleyici olarak katıldığı 12 Mart İstiklal Marşının Kabulünün 103. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı konulu program düzenlendi.

    Kurum konferans salonunda düzenlenen programa, Kurum Müdürü, Kurum 2. Müdürleri, İdare Memurları, diğer servis çalışanları, infaz koruma memurları ve çok sayıda hükümlü tutuklu katıldı.

              Saygı duruşu ve İstiklal Marşının hep birlikte okunmasının ardından kurum öğretmeni Mehmet Doğan Yılmaz tarafından günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapıldı. Kurum öğretmeni yaptığı konuşmada şunları söyledi:

    Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar kilometre taşı niteliğinde abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri, millet hayatında yeni değerlerin ortaya çıkabilmesi ve milli şuurun ayakta tutabilmek için bunları hatırlamak gerekir.

           İşte kara günlerimizin göstergesi, kahramanlık destanımız, heybetli kimliğimiz, yurt severlik ve özgürlük aşkımız İstiklâl Marşı ve milletimizin sinesinden çıkarak onun acılarını, umutlarını, kararlılığını " Hayal ile yoktur alkış verişim, her ne demişsem görüp de söylemişim" diyerek abideleştiren Mehmet Akif...

                Her yıl 12 Mart tarihi İstiklal marşının kabulü ve  Mehmet Akif Ersoy'u anma günü olarak kutlanır. İstiklal Marşı'nı anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve bu çerçevede değerlendirmemiz gerekmektedir.

    Ulusun bağımsızlığını temsil edecek bir Milli Marş yazılması için Millî Eğitim Bakanlığı, TBMM’den kanun çıkartarak yarışma düzenler.

    Bu arada Çanakkale Savaşları dolayısıyla yazılan ve akıllardan çıkmayan “Çanakkale Şehitleri’ne” adlı şiiriyle hafızalarda yerini alan ve Anadolu’nun değişik yerlerinde verdiği hutbelerle, Millî mücadelenin manevi hazırlayıcılarından olan Mehmet Akif’ den millî marşımızı yazması için büyük bir beklenti oluşmuş, ancak Akif ödül nedeniyle yarışmaya katılmamıştır.

    TBMM, Akif’in marşımızı yazması için yarışma şartlarını değiştirdi ve Mehmet Akif’e şiirini yazması için davet göndermiştir. Mehmet Akif ödül şartı olmadığı için bir şiir yazar ve Meclis’e sunar.

    Yarışma için 724 şiir gönderilir. Bir kurulca bunlar titizlikle incelenir. 7 tanesi ayrılır. Finale kalan 7 şiir çoğaltılarak milletvekillerine dağıtıldı. Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey, Akif'in şiirini bütçe görüşmeleri sırasında Bütçe Komisyonu önünde okudur. Şiirin yeni yılbaşında TBMM kürsüsünde okunması önerildi. Hamdullah Suphi Bey zaten çok iyi bir hatipti. Kürsüye gelerek o gür ve coşkulu sesiyle Akif'in şiirini okuyunca çok alkış aldı.
                12 Mart 1921 günü yapılan Meclis görüşmeleri sırasında Balıkesir Milletvekili İsmail Fazıl Paşa Akif'in şiirinin bir daha okunmasını teklif etti. Hamdullah Suphi Bey kürsüye gelerek, coşkulu ve heyecanlı olarak şiiri bir daha okudu. Milletvekilleri ayakta dinlediler ve alkışladılar. Aynı anda İstiklâl Marşı üzerinde tartışma ve görüşmeler başladı. Bazı milletvekilleri bu şiir seçiminin kurulacak özel bir komisyonda yapılmasını teklif ettilerse de, oturumu yöneten ikinci başkan Adnan Adıvar Akif'in şiirinin kabulünü milletvekillerinin oyuna sundu. Çoğunluğun oylarıyla 12 Mart 1921 de İstiklâl Marşımız kabul edildi.

                   Mehmet Doğan Yılmaz, İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un hayatına ilişkin kısa bilgiler verdi: Yılmaz konuşmasında şunları söyledi: “Millî şairimiz Mehmet Akif, Arnavutluk’un İpek Kasabası Susişa Köyü'nden İstanbul'a gelerek, çalışkanlığı, azmi, iradesi ve başarısı sayesinde Fatih Medresesi Müderrisliğine kadar yükselmiş, titizliği ve temizliği sebebiyle "Temiz Tahir Efendi" diye adlandırılan bir babanın oğludur. 1873 yılında İstanbul’da doğmuştur. İstiklâl Marşı Şairi Mehmet Akif, 27 Aralık 1936'da 63 yaşında İstanbul'da vefat etti.

    Gerçek adı Mehmet Ragif olan Mehmet Akif, vatan şairi ya da milli şair olarak tanınmaktadır. Sırat-ı Müstakim ve Sebül’ür Reşat dergilerini çıkarmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında milletvekilliği yapmıştır. Asıl mesleği veterinerlik olan şair Arapça, Farsça ve Fransızca bilmektedir. Şiirlerini topladığı Safahat adlı eseri yedi ciltten oluşmaktadır.

    Saygıdeğer dinleyiciler! Bütün bu anlatılan şeyleri mutlaka daha önceden de duydunuz ve belki de birçoğunuzun ruhunda derin akisler uyandırdı. Bizler şu anı yaşayanlar olarak geçmişin mirasını ve geleceğin emanetini taşıyoruz. Geçmişte yaşayanlar şanlı atalarımız, şehit dedelerimiz bize bu güzel vatanı miras bıraktı. Bizler de gelecek nesillere bu kutsal emaneti en güzel şekilde taşımalıyız. Unutmayınız ki omuzlarımızda geleceğin sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğu taşımak öyle kolay değildir. Çalışmak ister, fedakârlık ister. Bizden sonra gelecek nesillere güçlü ve gelişmiş bir ülke bırakmak, geçmişin mirasını geleceğe emanet olarak taşımak için çok çalışmalıyız.”

              Program, İstiklal Marşımızın Mehmet Akif ERSOY tarafından yazılma süreci ile ilgili video ve kısa film gösterimi ile devam etti.

              Ardından kurum vaizi günün anlam ve önemine ilişkin kısa bir konuşma yaparak başta devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere istiklal marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy ve tüm vatan şehitlerimiz için salonda bulunanlarla birlikte dua etti.

              Ardından kurum öğretmeni Mehmet Doğan Yılmaz salonda bulunan katılımcılara teşekkür ederek programı sonlandırdı.

     

     

    Adres

    İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü Bahçedere Mah. No:63/27 Aliağa/İZMİR

    Telefon

    TELEFON:0232 618 15 80-- 618 15 81-618 10 12 - 618 10 13

    FAKS:0232 618 10 11

    E-Posta

    izmir.1nttcikisaretadalet.gov.tr