İzmir 1 No.lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı Yapıldı.
5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un "İnfazda Temel Amaç" başlıklı 3'üncü maddesi "Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı ile ulaşılmak istenilen temel amaç, öncelikle genel ve özel önlemeyi sağlamak, bu maksatla hükümlünün yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak, hükümlünün; yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, üretken ve kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumunu kolaylaştırmaktır." şeklindedir.
Bu temel amaç doğrultusunda ceza infaz kurumlarında hükümlülerin sosyal hayata uyumları ile topluma yeniden kazandırılmaları amacıyla, yıllık eğitim ve öğretim planları ile bireyselleştirilmiş iyileştirme planları hazırlanarak, eğitim ve iyileştirme faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.
Ceza infaz kurumuzda bulunan hükümlü ve tutukluların katılımıyla milli ve manevi değerlerimizin özümsenmesini sağlamak ve tarihsel ve kültürel geçmişimizi bu günlere taşımak amacıyla önemli gün ve haftaların anlam ve önemine yakışacak şekilde kutlanması için programlarlar düzenlenmektedir.
Kurumuzda 10 Kasım 2024 Pazar günü devletimizin kurucusu, büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 86. yılı münasebetiyle anma töreni yapıldı.
Kurum yöneticileri, kurum öğretmenleri ve diğer kurum personelinin katılımı ile kurum binası önünde bulunan Atatürk büstü önünde saat 09.05 te siren sesiyle birlikte saygı duruşu ve istiklal marşı eşliğinde gönderde bulunan Türk Bayrağı yarıya indirildi. Kurum öğretmeni Resul Olca’nın günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasının ardından program sona erdi.
10 Kasım gününün hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle hükümlü ve tutukluların katılımıyla 11 Kasım Pazartesi günü kurum çok amaçlı salonunda hükümlü ve tutukluların katılımı ile ayrıca Atatürk’ü Anma programı yapıldı.
Programa Kurum Müdürü, Kurum 2. Müdürleri, İdare Memurları, Kurum Öğretmenleri ve diğer personel ile çok sayıda hükümlü/tutuklu katıldı.
Kurum öğretmeni Resul Olca’nın sunduğu program, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Programda kurum öğretmeni Vildan Özdoğanoğlu “Atatürk’ü Anlamak” konulu bir konuşma yaptı.
Özdoğanoğlu konuşmasında “10 Kasım’ları yas günü olmaktan çıkarmalıyız. Bu gün ben sizlere farklı bir Atatürk anlatmaya çalışacağım. Çok yönlü ve üstün bir kişiliğe sahip bir lider olan Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının üzerinden tam 86 yıl geçti. O, kısacık hayatında bir ulusun kötü talihini yenmesini sağladı ve dünya tarihinde de benzeri görülmemiş izler bırakarak bu dünyadan göçtü. Dünyada hiçbir lidere ve devlet adamına nasip olmayan bir şey Atatürk’e nasip olmuştur. Başka ülke topraklarında anıtı olan ve caddelere ismi verilen başka bir lider yoktur.
Atatürk’e büyük ilgi, sevgi, saygı ve hayranlık duyan dünya ulusları, ülkelerinde çok sayıda Atatürk simgesine de yer vererek, değerbilirliklerini ayrıca göstermişlerdir. Bu anlamda, Türkiye ve KKTC dışındaki 62 ülkede, 167 Atatürk simgesi vardır. 30 ülkede, sayıları her ülkede 1-6 arasında değişen 54 Atatürk anıtı ya da heykeli bulunmaktadır. 23 ülke Atatürk pulu bastırmıştır. 40 ülkede, sayıları her ülkede 1-15 arasında değişen okul, park-bahçe, orman, bulvar-cadde-sokak, meydan, müze, kültür merkezi, spor tesisi, kütüphane gibi yerlere Atatürk adı verilmiştir. Atatürk’ün ölümünü izleyen ilk iki haftada, 43 ülkeden 117 gazetede, 20 ayrı dilde Atatürk’le ilgili makale, haber ve yorum yayımlanmıştır. Benzer yayımlar günümüzde de sürmektedir.
Atatürk, dünyada hakkında en çok kitap yazılan liderlerden biridir. Yalnızca yabancı yazarların yazdığı ve çeviri dilleriyle birlikte, 48 dilde yazılmış 1.000’in üzerinde Atatürk kitabı bulunmaktadır. Bu kitapların dışında; 21 ülkeden 52 şairin yazdığı, yüzün üzerinde Atatürk şiiri vardır.
15 Yıl Cumhurbaşkanlığı yapmış olan Atatürk, Cumhurbaşkanlığı döneminde hiç yurt dışına çıkmamıştır. Buna karşın, dünyadan birçok kral, kraliçe, şah, veliaht, başbakan, bakan, mimar, bilim insanı, yazar ve asker onu ziyaret etmek için Türkiye’ye gelmiştir.
Dünyadaki çok sayıda devlet ve siyaset adamı, sanatçı, düşünür, bilim insanı, asker, yazar, medya kuruluşu, uluslararası örgütler ve diğerlerinin gözünden bakıldığında da Atatürk; tarihin gidişini değiştirmiş, dünya üzerinde yeni bir devir açmış, tarihin her dönemi için insanlığın bir mucizesi ve en seçkin siması tarihsel bir kişilik, büyük bir asker, seçkin bir devlet adamı, yüzyılları aşan siyasal bir dâhidir. Dünya uluslarının yürekten hayranlık, sevgi ve saygı duyduğu ve takdir ettiği, insanlık ailesinin çok az yetiştirdiği en büyük liderdir.”
Konuşmanın ardından Atatürk’ün vefatıyla ilgili Türk Tarih Kurumu yapımı bir video gösterimi yapıldı.
Resul Olca, Atatürk’ün vefatı üzerine dış dünyada devlet düzeyinde ve basında verilen tepkileri ve Atatürk zamanında (1923-1938 yılları arasında) yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletinde yapılan işleri ve kurulan kurum/kuruluşları yine slayt sunumu şeklinde aktardı.
Programın son bölümünde hükümlü ve tutuklular arasında “Atatürk” konulu bilgi yarışması düzenlendi.
Yaklaşık 1 saat süren program öğretmen Resul Olca’nın programa katılanlara teşekkür etmesiyle sona erdi.
İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü Bahçedere Mah. No:63/27 Aliağa/İZMİR
TELEFON:0232 618 15 80-- 618 15 81-618 10 12 - 618 10 13
FAKS:0232 618 10 11
izmir.1nttcikadalet.gov.tr