Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yüzüncü Yıl Logosu Atatürk
    İzmir 1 No.lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumumuzda Manevi Rehberlik Hizmetleri Kapsamında Yapılan Çalışmalar.
    17.02.2023

    Ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülere din hizmetleri, din eğitimi, manevi danışmanlık ve rehberlik faaliyetleri sunulması, toplumda suç işleme oranının azaltılması ve yeniden suç işlenmesinin önlenmesi ile tutuklu ve hükümlülerin, dini ve ahlaki duygularını geliştirerek yeniden topluma kazandırılması amacıyla Bakanlığımız ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 03/12/2019 tarihinde protokol imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

    Bu protokol ile ceza infaz kurumlarında manevi rehberlik çalışmaları kapsamında hükümlü ve tutuklulara yönelik olarak din hizmetleri, din eğitimi, dini konferans, seminer, Kur’an-Kerim kursları ile hafızlık eğitimi, koğuş, oda ziyareti/sohbetleri hedef kitlelerin manevi ve ahlaki gelişimi için yapılacak her türlü rehberlik faaliyetlerinin yürütülmesi esas alınmıştır.

              İmzalanan Protokol ile ceza infaz kurumlarında en az 2 (iki) Diyanet İşleri Başkanlığı personeli varsa Manevi Rehberlik Birimi için müstakil bir odanın gerekli teşrifatlar ile birlikte oluşturulması, din görevlisinin 1 (bir) olduğu durumda ise eğitim ve öğretim servisinde, kütüphanelerde veya psiko-sosyal servisinde alan tahsis edilmesi ve alan tahsis edilen yerlerin girişlerine Manevi Rehberlik Birimi tabelasının asılması istenmiştir.

              Ceza infaz kurumlarında kurulacak olan Manevi Rehberlik Biriminin çalışmaları ile ilgili olarak şu hususlara dikkat çekilmiştir:

              Manevi Rehberlik Birimlerinde öncelikle ilahiyat lisans/ön lisans mezunu, bulunmaması halinde İmam Hatip Lisesi mezunu olan ceza infaz kurumu personelinden görevlendirme yapılması,

              DİB personeli tarafından hükümlü/tutuklu kuruma ilk geldiğinde UYAP Gözlem ve Sınıflandırma formunda yer alan "DİN" hanesi ile ilgili bilgileri alarak manevi rehberlik biriminde görevli personele teslim ederek UYAP girişinin yapılması,

              DİB personeli tarafından Manevi Rehberlik Birimi faaliyetlerinden yararlanmak isteyen hükümlü/tutukluların hangi alanlarda eğitim almak istediklerinin planlamalara dâhil edilmesi istenmiştir.

              Hükümlü ve tutukluların dini ve ahlaki duygularını geliştirerek yeniden topluma kazandırılması ve yeniden şuç işlemesine engel olunması amacıyla dini konferanslar ile birlikte Kur'an-ı Kerim kurslarına yönlendirilmesi ayrıca hafızlık eğitimlerine katılmak isteyenlere yardımcı olunması,

              Manevi Rehberlik Biriminde görevli ceza infaz kurumu personelinin DİB personeline koğuş ziyaretlerinde, konferanslarda ve DİB personelinin yapacağı eğitim ile etkinliklerde yardımcı olması, 

              Ceza infaz kurumu kütüphanesine veya hükümlü/tutuklulara gönderilen/getirilen "DİNİ" yayınların kabul edilip edilmemesi ile ilgili DİB personelinin Eğitim Kuruluna görüş bildirmesi,

              DİB personeli tarafından hükümlü/tutuklu kuruma ilk geldiğinde UYAP Gözlem ve Sınıflandırma formunda yer alan "DİN" hanesi ile ilgili bilgileri alarak manevi rehberlik biriminde görevli personele teslim ederek UYAP girişinin yapılması,

              Hükümlü ve tutukluların dini ve ahlaki duygularını geliştirerek yeniden topluma kazandırılması ve yeniden suç işlemesine engel olunması amacıyla dini konferanslar ile birlikte Kur'an-ı Kerim kurslarına yönlendirilmesi ayrıca hafızlık eğitimlerine katılmak isteyenlere yardımcı olunması,

              Manevi Rehberlik Biriminde görevli ceza infaz kurumu personelinin DİB personeline koğuş ziyaretlerinde, konferanslarda ve DİB personelinin yapacağı eğitim ile etkinliklerde yardımcı olması, 

              Ceza infaz kurumu kütüphanesine veya hükümlü/tutuklulara gönderilen/getirilen "DİNİ" yayınların kabul edilip edilmemesi ile ilgili DİB personelinin Eğitim Kuruluna görüş bildirmesi…

              İlgili Protokol gereği kurumumuzda Manevi Rehberlik Birimi oluşturulmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı İzmir Aliağa Müftülüğünce cezaevi vaizi olarak görevlendirilen Erkan ŞENOĞLU ve Manevi Rehberlik Birimi memuru olarak görevlendirilen İnfaz ve Koruma Memuru Ünal YÜKSEKKAYA, kurumumuzda cezasını infaz etmekte olan hükümlü ve tutuklulara yardımcı olmaktadırlar.

              Kurum vaizi, görevli memurla birlikte kuruma ilk gelen hükümlü/tutuklu ile görüşerek Gözlem ve Sınıflandırma Formunun "DİN" hanesi ile ilgili bilgilerin UYAP girişini sağlamaktadır.

              Kuruma yeni gelen hükümlü/tutuklularla yapılan ilk görüşme sonucunda farklı dini inanca sahip hükümlü/tutuklu olursa bu kişilerle ayrıca bireysel olarak ilgilenilmektedir.

              Hükümlülerden Kur’an-ı Kerim öğrenmek isteyenler tespit edilerek kursa alınmakta ve hafızlık eğitimlerine katılmak isteyenlere yardımcı olunmaktadır.

              Dini önemli gün ve haftalarda programlar düzenlenmekte, hükümlü ve tutukluların aktif katılımı ile konferans, şiir ve ilahi dinletisi, hatim duası okunması ve dini bilgiler yarışması gibi etkinlikler yapılmaktadır.

              Dini bayramlarda ve yapılan etkinliklerde kurum imkânları ile ikramlıklar temin edilerek hükümlü, tutuklu ve yakınlarına ikramlarda bulunulmaktadır.

              Kurs, etkinlik ve diğer programlara katılan hükümlü ve tutuklular için belge teslim töreni yapılarak KURS/ETKİNLİK KATILIM belgesi verilmekte ve hükümlü tutuklular onura edilmektedir.

              Kurum vaizi ile birlikte “Oda koğuş dersi” planı yapılarak periyodik (Haftada 4 oda ziyareti) olarak hükümlü/tutuklu odaları ziyaret edilmekte ve dini ve manevi sohbetler yapılarak onların sorularına cevap verilmektedir.

              Haftada 2 gün Kur’an-ı Kerim Okuma (Elif-ba) kursu yapılmakta, diğer 3 günde talep eden hükümlü ve tutuklularla “Bireysel Rehberlik Görüşmesi” yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar kurul kararları ve tutanaklarla kayıt altına alınmaktadır.

              Kuruma hükümlü/tutuklu adına gelen dini yayınlar, kurum kütüphanesinde incelenmekte, mahkemelerce yasaklanmış, kapatılan yayınevlerinden basımı yapılmış veya içerik olarak hükümlü/tutukluya verilmesi uygun olmayan yayınlar hakkında Eğitim Kuruluna rapor olarak görüş belirtilmektedir.

              Hükümlü ve tutuklular ile yapılan görüşmeler sonucu elde edilen bilgiler ve UYAP kayıtları incelenerek tespit edilen maddi durumu iyi olmayan ve yardıma muhtaç hükümlülere kıyafet, ayakkabı vb. yardımlar yapılmaktadır.

              Bir vaiz ve bir İKM den oluşan Manevi Rehberlik Birimimiz, Eğitim Öğretim Servisi ve Psiko Sosyal Yardım Servisi ile birlikte hükümlü/tutuklulara, bireysel manevi rehberlik ve grup çalışması şeklinde hizmet etmekte ve onların ceza infaz kurumunda rehabilite edilmeleri, suçtan arınarak yeniden topluma kazandırılmaları ve ailesine ve topluma yararlı bir insan olarak yaşamını devam ettirebilmeleri için özverili bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir.

              Hükümlü ve tutuklular arasında intihar riski olan ve psiko sosyal yardım servisince rapor düzenlenen hükümlü/tutuklu ile görüşülerek intiharın önlenmesi için gerekli çaba gösterilmektedir. Ayrıca uyuşturucu bağımlısı olan hükümlü/tutukluların uyuşturucu kullanımının sonlandırılması için gerekli telkinlerde bulunularak uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele edilmekte ve hükümlü/tutukluların bağımlılıktan kurtulması için çalışmalar yapılmaktadır. Kurum vaizi ve görevli memur yakınları vefat eden hükümlü/tutukluların odalarına giderek taziyede bulunmakta ve dua okuyarak hükümlü/tutukluya manevi destek olmaktadırlar.

              Kurumumuzda barındırılan hükümlü ve tutuklular, kendilerine sağlanan gerek kurumsal destek ve yardımlardan ve gerekse Manevi Rehberlik hizmeti kapsamında yapılan çalışmalardan oldukça memnun olduklarını dile getirmektedirler.

               Ülkemizde 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde  ve Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesi merkezli 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerde, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmiş ya da yaralanmıştır.

              Deprem afeti nedeniyle ceza infaz kurumumuzda bulunan hükümlü ve tutukluların manevi yönden desteklenmesi için deprem bölgesinde yakınları bulunan hükümlü ve tutuklular ile bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiş ve oda ziyaretleri yapılarak hükümlü ve tutukluları teskin edici konuşmalar yapılmış, dualar okunmuştur. Depremde yakınları birinci derece zarar gören hükümlü ve tutuklular ile özel olarak ilgilenilmiş ve manevi destek verilmiştir.

              Manevi Rehberlik Birimimiz kurumumuzun imkânları ölçüsünde hizmetlerini devam ettirmekte ve hükümlü ve tutuklulara maddi/manevi destek vermeye ve onları yeniden topluma kazandırmak için çalışmalarını sürdürmektedir.

    Adres

    İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü Bahçedere Mah. No:63/27 Aliağa/İZMİR

    Telefon

    TELEFON:0232 618 15 80-- 618 15 81-618 10 12 - 618 10 13

    FAKS:0232 618 10 11

    E-Posta

    izmir.1nttcikisaretadalet.gov.tr