Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yüzüncü Yıl Logosu Atatürk
    İzmir 1 No.lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumumuzda Manevi Rehberlik Hizmetleri Kapsamında Manevi Rehberlik Birimi Tarafından “Mevlana’yı Anma Etkinliği ” Programı Organize Edildi.
    16.12.2022

    Ceza infaz kurumumuzda bulunan hükümlü ve tutukluların katılımıyla, onların vatan ve millet sevgisini artıracak,  milli birlik ve beraberliği sağlamak,  milli ve manevi değerlerimizi yükselterek tarihsel ve kültürel geçmişimizi bu günlere taşıyıp manevi ve milli değerlerimizin özümsenmesini sağlamak amacıyla önemli gün ve haftaların, günün anlam ve önemine yakışacak şekilde kutlanması için programlarlar düzenlenmektedir.

    Kurumumuzda Manevi Rehberlik Hizmetleri kapsamında 15.12.2022 Perşembe günü Mevlana Celalettin Rumi’nin ölümünün 749. Yılı münasebetiyle Mevlana’yı Anma programı düzenlendi. Kurum çok amaçlı salonunda yapılan programa çok sayıda hükümlü ve tutuklu ile kurum idarecileri ve personeller katıldı.

    Manevi Rehberlik Birimi görevli memuru Ünal YÜKSEKKAYA’nın sunduğu program,  İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşma kurum öğretmeni tarafından yapıldı.

    Kurum öğretmeni M. Doğan YILMAZ konuşmasında şunları söyledi:

    Hoşgörü ve barışın evrensel sembolü olan Mevlana (Efendimiz) Celalettin (Dinin Zaferi)  Rumi (Rum’lu ya da Anadolu’lu), 13. yüzyılda (Doğum tarihi1207) yaşamış ve tüm dünyaya mal olmuş bir İslam âlimi, düşünür, şair, sufi ve mutasavvıf. Onu ve düşüncelerini herhangi bir kalıba sokmak, sınırlamak veya belli bir kesime atfetmek yanlış olur. Çünkü kendisi 66 yıllık yaşamı boyunca, Müslüman’ından Gayrimüslimine herkese dokunabilmiş, kim olursa olsun herkesi kucaklayabilmiş bir isim. Öyle ki eserleri, onlarca dile çevrilmiş, ardında bıraktığı sema geleneği UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne girmiş ve her yıl yapılan Şeb-i Arus törenleri ile de evrensel bir boyut kazanmış.

    Mevlana, Hicri Takvime göre 672’de, Mevlevilerin Şeb-i Arus yani Düğün Gecesi dediği 17 Aralık 1273’de 66 yaşında vefat etti. Cenazesine Gayrimüslimler de dâhil binlerce insan katıldı. Hatta Müslümanlar önce onları alandan kovmak istemişler fakat Gayrimüslimler, “bize İsa’yı da, Musa’yı da Mevlana öğretti” diyerek gitmeyi reddediyor. Mevlana, ardında büyük eseri Mesnevi dâhil çok önemli eserleri bırakmış. Şu anda türbesi, şimdilerde Mevlana Müzesi olan dergâhın içinde bulunuyor. Asıl mezarı ise sandukasının altındaki odada yer alıyor.

    Her sene Aralık ayında yani Mevlana Celalettin Rumi’nin ölüm yıl dönümünde yaşadığı ve vefat ettiği yer olan Konya’da Şeb-i Arus törenleri yapılmaktadır. Şeb-i Arus, düğün gecesi anlamına geliyor. Çünkü Mevlana’ya göre ölüm ruhun, Allah’a yani asıl sevgiliye kavuşması. Asla bir yok oluş değil daha güzel bir hayatın başlangıcı. 2007’den beri UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde olan ve her sene 7-17 Aralık haftasında düzenlenen Şeb-i Arus’da, Sema törenleri gerçekleşiyor.

    Mevlana’nın bize kalan önemli öğütlerinden bir kesit sunarak konuşmamı bitirmek istiyorum. Derki Mevlana;

    Size, gizlide ve açıkta Allah’tan korkmayı, az yemeyi, az uyumayı, az konuşmayı, isyan ve günahları terk etmeyi, oruç tutmayı, namaza devam etmeyi, sürekli olarak şehveti terk etmeyi, bütün yaratıklardan gelen cefaya tahammüllü olmayı, aptal ve cahillerle oturmamayı, güzel davranışlı ve olgun kişilerle birlikte bulunmayı vasiyet ediyorum. İnsanların en hayırlısı, insanlara yararı olandır. Sözün en hayırlısı, az ve anlaşılır olanıdır. Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız Ariflerin gönüllerindedir.

    Konuşmanın ardından hükümlülerden 2 hükümlü Mevlana’nın 7 öğüdünü karşılıklı okudular.

    Mevlana’yı tanıtan kısa video gösteriminin ardından infaz ve koruma memurları Mehmet İZBUDAK ve Emre Can ERİŞ tarafından ilahi dinletisi sunuldu. Ardından infaz ve koruma memuru Serkan KIZIL’ın Mevlana’nın Şems-i Tebrizi için yazdığı “Etme” adlı şiirini okuması ile devam eden program kurum vaizi Erkan ŞENOĞLU’nun “Barış, Sevgi ve Hoşgörü” konulu konuşması ve dua okumasıyla sona erdi.

    Adres

    İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü Bahçedere Mah. No:63/27 Aliağa/İZMİR

    Telefon

    TELEFON:0232 618 15 80-- 618 15 81-618 10 12 - 618 10 13

    FAKS:0232 618 10 11

    E-Posta

    izmir.1nttcikisaretadalet.gov.tr