İzmir 1 No.lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda
Hükümlü ve Tutuklulara Kurum Kütüphanesinde Etüt ve Araştırma Yapma İmkânı…
Ceza infaz kurumumuzda hükümlü ve tutuklulara yönelik eğitim ve iyileştirme faaliyetleri hızla devam etmektedir. Bu amaçla kurumumuzda konser, şiir dinletisi, bilgi yarışması, spor turnuvaları, kütüphanede etüt yapma, kitap okuma etkinliği ile dini/milli/önemli gün ve haftaların kutlanması gibi sosyal ve kültürel etkinlikler yapılmaktadır.
Ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasını infaz etmekte olan hükümlülerin, suçtan arındırılması ve buna bağlı olarak toplumda suç işleme oranının azaltılması, hükümlülerin kişisel gelişimlerine olumlu yönde etki edilebilmesi ve onların yeniden suça bulaşmasının önlenmesi, milli, dini ve ahlaki duygularına hitap ederek kişisel gelişimlerini olumlu yönde yapmalarına yardımcı olarak onların yeniden topluma kazandırılması temel amacımızdır.
Bu amaçların gerçekleştirilebilmesi için 12.7.2005 tarihli Bakan oluru ile yürürlüğe girmiş olup Ceza İnfaz Kurumları Kütüphane ve Kitaplık Yönergesi hazırlanmıştır.
Bu Yönergeye göre ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların, Atatürk İnkılap ve ilkelerine, Anayasanın başlangıcında ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı, kanunlara saygılı, vatan ve milletini seven, millî, ahlaki ve insanî değerlerle donatılmış, demokrasi ilkelerini benimsemiş ve hür düşünceye, sorumluluk duygusuna, hoş görüye sahip olarak yeniden topluma kazandırılmalarına, millî ve sosyal hayata intibak edecek şekilde hazırlanmalarına ve boş zamanlarını okuyarak değerlendirmelerine, eğitim müfredat programlarından beklenen sonuca ulaşılmasına yardımcı olmak temel amaçtır ve nihai hedeftir.
Bu amacın gerçekleştirilmesi ve belirlenen hedefe ulaşılabilmesi için idare ve gözlem kurulunun kararıyla, iyi hal gösteren hükümlü ve tutukluların, kütüphanede bulunan yayınları okumak, araştırma yapmak veya etüt çalışmalarında bulunmak üzere kütüphaneye kütüphaneden yararlandırılması eğitim öğretim ve iyileştirme faaliyetinin temelini oluşturmaktadır.
Kütüphaneler, eğitim öğretim ve iyileştirme faaliyetleri doğrultusunda, tutuklu, hükümlü ve kurum personelinin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sunan, bilgi ve becerilerinin artmasını sağlayan, araştırma çalışmalarına zemin hazırlayan, eğitim ve öğretim ihtiyaçlarının karşılanmasına destek sağlayan mekânlardır.
İlgili mevzuat hükümlerine bağlı kalınarak kurum kütüphanesinde bulunan kitapları incelemek, boş zamanlarını kitap okuyarak değerlendirmek, ders çalışmak, etüt ve araştırma yapmak amacıyla kurum kütüphanesinden yararlanma talebinde bulunan hükümlü ve tutukluların Eğitim ve Öğretim servisinin hazırlamış olduğu "Kütüphane Çalışma Planına" uygun olarak kütüphaneden yararlandırılmasına imkân verilmektedir.
Kurum kütüphanemizde 01 Ocak 2023 tarihi itibariyle kütüphane demirbaş kaydı olan 7,077 adet kitap bulunmaktadır.
Ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutukluların okuma alışkanlığı kazanmaları ve kütüphaneleri etkin olarak kullanabilmeleri için 24 Ekim 2019 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliği protokolü protokol gereği Aliağa Halk Kütüphanesinden temin edilen kitaplar hükümlü ve tutukluların kullanımına sunulmaktadır.
Hükümlü tutuklular kurum kütüphanemizde bulunan 7,077 adet kitapları istedikleri zaman alıp okuyabilmektedir. Aliağa Halk Kütüphanesinden temin edilen kitaplar hükümlü tutuklular tarafından beğenilerek okunmakta ve kitaplar sık sık yenisi ile değiştirilerek onların daha güncel ve farklı kitaptan yararlanması sağlanmaktadır.
Hükümlü ve tutuklulara duyuru yapılarak talep eden hükümlü tutuklular, belirlenen program ve idare ve gözlem kurulu kararıyla günde 2 saat olacak şekilde kütüphaneye çıkarak kütüphanede bulunan yayınları okumak, araştırma yapmak veya etüt çalışmalarında bulunmaktadırlar. Bu çalışmamız sonucunda 3 aylık program dâhilinde 200 -300 arası hükümlü ve tutuklu bu hizmetten faydalanmaktadır. Kütüphane çalışma programın bitiminde yeni duyuru yapılarak hükümlü tutuklu talepleri alınmakta ve yeni program yapılarak hükümlü ve tutukluların kütüphaneden çok yönlü yararlanması sağlanmaktadır.