İzmir 1 No.lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 28 Şubat Sivil Savunma Günü Programı Düzenlendi.
Kurumumuzda bulunan hükümlü ve tutukluların katılımıyla, onların vatan ve millet sevgisini artıracak, milli birlik ve beraberliği sağlamak, milli ve manevi değerlerimizi yükselterek tarihsel ve kültürel geçmişimizi bu günlere taşıyıp manevi ve milli değerlerimizin özümsenmesini sağlamak amacıyla önemli gün ve haftaların, günün anlam ve önemine yakışacak şekilde kutlanması için programlarlar düzenlenmektedir.
Bu düşünce ve amaçla kurumda birçok hükümlü/tutuklunun izleyici olarak katıldığı 28 Şubat Sivil Savunma Günü Programı düzenlendi.
28.02.2023 Tarihinde kurum çok amaçlı salonunda düzenlenen programına, Kurum Müdürü, Kurum 2.Müdürleri, İdare Memurları, diğer servis çalışanları, infaz koruma memurları ve çok sayıda hükümlü tutuklu katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının hep birlikte okunmasının ardından kurum öğretmeni Vildan ÖZDOĞANOĞLU tarafından günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapıldı. Kurum öğretmeni konuşmasında sivil savunmanın tarihçesi ve günümüzdeki anlamı ile ilgili bilgiler verdi. Ardından sivil savunma ile ilgili slaytlar üzerinden sunum yaparak hükümlü ve tutuklular üzerinde farkındalık yaratmaya çalıştı.
Vildan ÖZDOĞANOĞLU, sivil savunma ile ilgili konuşmasında şu bilgilere yer verdi:
“Sivil savunma ülke savunulmasının vazgeçilmez öğelerinden biri olup, 28 Şubat günü sivil savunma günü olarak ilan edilmiştir. Bugün sizlere sivil savunma nedir, sivil savunmanın tarihsel gelişimi ve ülkemizde sivil savunmanın kısaca tarihsel sürecinden, sivil savunmanın savaştaki görevlerinin neler olduğundan bahsedeceğim. Akabinde sığınak nedir, türleri nelerdir ve sığınaklar ne amaçla kullanılır? Sivil savunmanın bir savaş durumunda neler yapması gerektiği, bizlere yani halka nasıl görevler düştüğü gibi hayati önem taşıyan durumları değerlendirirken öncelikle İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına yani (AFAD)’a bağlı sivil savunma daire başkanlığının tanımından bahsetmek istiyorum.
Ülkemizdeki Sivil Savunma Hizmetleri, ilk olarak 1928 yılında yürürlüğe konulan “Cephe Gerisinin Havaya Karşı Müdafaa Ve Muhafazası Talimnamesi” ile düzenlenmiştir.1938 yılında 3502 sayılı “Pasif Korunma Kanunu” yürürlüğe konulmuş, illerde seferberlik müdürlükleri kurularak sivil savunma hizmetleri yürütülmüştür.
1958 Yılında çıkarılan ve 28 Şubat 1959 tarihinde yürürlüğe konulan 7126 sayılı “Sivil Müdafaa Kanunu’nun adı daha sonra 586 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile “Sivil Savunma Kanunu” olarak değiştirilmiştir.
25/05/2009 Tarihinde 5902 sayılı “Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun” yürürlüğe konulmuş olup, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ile il/ilçe sivil savunma müdürlükleri kaldırılmıştır. Bu Kanun ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile il afet ve acil durum müdürlükleri kurulmuştur. Sivil savunma hizmetleri Başkanlık bünyesinde bulunan Sivil Savunma Dairesi Başkanlığı ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerince yürütülmektedir.
Sivil Savunma, savaş sırasında saldırılara karşı, barış zamanı ise her türlü doğal afet ve büyük felaketlerde halkın can ve mal kaybını en aza indirmek için yapılan silahsız, koruyucu, kurtarıcı önlem ve çalışmalar bütünüdür. Vatandaşlarımızın da gerekli bilinci kazanarak bu çalışmaları desteklemesi aynı zamanda halkın ihtiyaçlarının karşılanması ve moralinin yüksek tutulması için yapılan tüm çalışmaları içermektedir.
Vildan ÖZDOĞANOĞLU, konuşmasına şu sözlerle son verdi:
Ne yazık ki ülkemizde 06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 2 büyük deprem meydana geldi. Çok sayıda can ve mal kaybının yaşandığı bu büyük doğal afet bize sivil savunmanın doğal afet durumunda da ne kadar önemli olduğunu anlamamızı sağlamıştır. Ülkemiz ne yazık ki deprem bölgesidir. Her an her yerde deprem felaketi olabilmektedir. 10 İlimizde aynı anda meydana gelen ve yüz yılın en büyük doğal afeti olarak kayıtlara geçen depremler, gerek afet öncesi alınacak tedbirler, gerekse afet anında ve sonrasında alınacak tedbirler açısından sivil savunma sisteminin ve bilincinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur.
Sonuç olarak sivil savunma sistemi, sadece savaş zamanı değil doğal afet durumlarında da çok önemli olan bir tedbirler bütünüdür.”
Program, sivil savunma tedbirleri ve yaşam üzerindeki etkilerinin slaytlarla sunumu ile sona erdi.
Program sonunda kurum müdürü, kurum öğretmenine teşekkür ederek “hükümlü ve tutuklular için iyi bir bilgilendirme oldu, umarım yaşadığımız ve yaşayabileceğimiz afetlerde gerekli önlem ve tedbirleri alma konusunda daha bilinçli oluruz ve en az zararla bu tür felaketleri atlatırız” sözleriyle programı sonlandırdı.